Our Work

Site Improvements for the First Presbyterian Church:
sustainable approach to stormwater management & site design

The church parking areas, originally designed as vast expanses of asphalt with no landscaping, shade, or visual interest, were in disrepair and posed hazards for vehicles and pedestrians.

EOR’s new design reflects the congregation’s environmental and community values while improving basic functional and safety concerns.Stormwater is treated in a series of Bioretention Cells in the parking lot, and a large, shade tree lined porous paver promenade forms a visual focal point that extends to the main entry. Excess runoff is routed to several raingardens on site that were previously constructed.

Important to the congregation was the use of the design as an environmental education tool and demonstration site that would highlight the importance of sustainable design for its members.

 

Client Benefits:

 

<< back to EOR's community projects